Apăsați enter pentru a căuta
Cetateni fara cetatenie: Doctor in chimie, lasat de Romania fara acte in Franta. De ce nu da guvernul ordonanta de urgenta?
Noutăți
Cetateni fara cetatenie: Doctor in chimie, lasat de Romania fara acte in Franta. De ce nu da guvernul ordonanta de urgenta?

Cetateni fara cetatenie: Doctor in chimie, lasat de Romania fara acte in Franta. De ce nu da guvernul ordonanta de urgenta?

A venit la mine un domn care întotdeauna a iubit România și mi-a spus plângând că are doi feciori, unul în Franța șiunul în Cehia, care din martie au fost lăsați fără acte de identitate și nu știu ce să facă. Cel din Franța are un doctorat în chimie. Li s-a spus să renunte la cetățenie și să dea statul român în judecată dacă vor să și-o recapete, povestește deputatul Constantin Codreanu.

Este încă una dintre dramele cu care se confrunta mii de copii și tineri basarabeni a căror viață este profund tulburată de o ambiguitate legală care ii lasă fără acte și fără cetatenia română, cu toate că ei nu au nicio vină, responsabilitatea aparținând în totalitate autoritătților de la București.

Cazul este cunoscut de câteva luni la Ministerul Justiției, care ar putea rezolva problema cu ușurință, printr-o ordonanță de urgență, subliniază deputatul PMP Constantin Codreanu, presedintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor tării. Din păcate, ministerul tace.

"Pentru mine, cel mai impresionant a fost un caz care mi-a fost semnalat la biroul meu parlamentar din Chișinau, acolo unde părintele a venit să ne spună ce se întâmplă. Este vorba despre un domn care intotdeauna a iubit România, a păstrat o hartă a României mari pe timpul sovieticilor, a decupat-o în bucăți și a păstrat-o prin casă. Dânsul ni s-a plâns și la propriu, șil a figurat (chiar a plâns!), că are doi feciori unul în Franța, unul în Cehia care au ramas din martie 2017 fără acte de identitate și sunt în aer, nu stiu ce să facă.

Atenție! Vorbim despre cineva care și-a susținut în Franța un doctorat în chimie, un om care face cinste României și nouă tuturor, în calitate de cetățean român. Dar sunt foarte multe alte cazuri, sunt oameni care iși pierd serviciul sau gândiți-vă că sunt oameni care nu iși mai pot continua tratamentele pentru că nu mai sunt cetățeni români și nu mai pot beneficia de avantajele pe care le oferă apartenența la Uniunea Europeană", a relatat Constantin Codreanu

O problemă  dureroasă și veche, încă nerezolvată

Problema a inceput să se acutizeze de mai mult timp, insă autoritatile de la București n-au catadicsit să o rezolve.

"Noi am inceput să vorbim despre acest dosar din ianuarie 2017. Pe 15 februarie am convenit un punct de vedere în cadrul comisiei cu cei de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, și cu cei de la MAI, și cu cei de la Direcția Generală de Pașapoarte, și cu cei de la Ministerul Justiției. El a fost trimis ministrului Justiției de atunci, Florin Iordache, dar au intervenit problemele pe care le cunoașteți la nivel de minister.

Când am discutat cu dl ministrul Toader, dânsul a fost total pe lângă subiect. Nu știa de existența unui proiect de lege despre care știam eu din surse neoficiale și atunci când am avut întrevederea cu dl ministru, în primul rând m-a șocat comportamentul dl Tudorel Toader, care m-a întrebat într-un mod extrem de ciudat dacă nu am impresia că aș fi prea curajos și prea insistent. M-a surprins atitudinea dânsului, în condițiile în care i-am spus că nu e vorba despre zeci sau sute de persoane, ci de mii sau chiar peste zece mii, și numărul acestora crește pe zi ce trece.

La câteva zile, pe 19 aprilie, am primit raspuns în Parlament de la un secretar de stat, după o interpelare făcută, în care mi se confirma existența acelui proiect de lege. De atunci s-a intrat în silenzio stampa.

A trecut mai mult de o lună. Noi am tot insistat și i-am bătut la cap pe cei de la Ministerul Justiției în fiecare săptămână, inclusiv săptămâna aceasta. Ni s-a spus să asteptam, pentru ca proiectul de lege este spre avizare la MAE șila MAI.

Nu ni s-a dat absolut niciun termen șiasta este marea nemultumire, pentru ca nu vreau eu acum, asa, să organizez proteste ca să capitalizez electoral aceasta drama, dar nemultumirea este în crestere", ne-a explicat deputatul.

Daca vrei să fiti romani în continuare, trebuie să dati statul în judecata

Totodata acesta s-a aratat uimit de solutia avansata de ministrul Justitiei.

"Solutia pe care a propus-o dl Toader a fost ca persoanele respective să actioneze în judecata statul roman. Solutia este extrem de ilogica! Adica ei să renunte la cetatenia romana șisă reinceapa procesul de redobandire. Unii dintre ei au incercat să faca acest lucru șili s-a spus: Cum să renuntati la cetatenia romana, ca aveti un CNP! Nu puteti!", ne-a mai spus Constantîn Codreanu.

Lucrul cel mai important este ca toti acesti tineri, care erau minori cand parintii lor si-au dobandit cetatenia romana sau inca mai sunt, nu au nicio vina pentru ca sunt lasati fără cetatenie.

"în 2013 a existat o buna intentie, atunci cand prîn OUG s-au introdus doua aliniate în Legea cetateniei în ideea ca va fi facilitat procesul de redobandire a cetateniei, în sensul ca minorii respectivi să nu mai fie pușiîn situatia în care să depuna ei dosare separate, ci să fie inclușiîn dosarele parintilor.

Problema a aparut în 2015, cand ni s-a spus de la DGP ca odata cu discutiile referitoare la intrarea în Schengen, Romania a devenit extrem de atenta la tot ceea ce inseamna securizarea frontierelor, flux de cetateni șicereri de dobandire sau redobandire a cetateniei romane", a explicat deputatul PMP.

De ce nu se da ordonanta de urgenta?

Intrebat de ce nu se rezolva totul prîn ordonanta de urgenta, dat fiind numarul mare de romani afectati, Constantîn Codreanu a precizat ca asta s-a cerut inca de la primele discutii cu reprezentantii autoritatilor din domeniu.

"Atunci am primit de la Ministerul pentru Romanii de pretutindeni asigurari ca vor discuta cu cei de la Externe. Eu m-am bucurat ca în cadrul comisiei am avut parte de consens, toti colegii de la celelalte partide au fost de acord ca e nevoie să solutionam problema șisă o solutionam urgent.

Ar fi fost foarte usor să se dea o ordonanta de urgenta în care să se mentioneze exact ceea ce ni s-a spus de la Ministerul Justitiei: ca vor fi modificate cele doua alineate care au dat nastere problemei respective, adica alin. 4 și5 din articolul 9 al Legii Cetateniei romane. Nimic mai mult", a declarat acesta.

șiatunci, de ce nu s-a facut nimic atatea luni?

"E vorba în primul rand de nepasare. Apoi, de incompetenta. Oamenii nu stiu ce să faca exact, deșile-am pus noi la dispozitie ce trebuie să faca exact. șinu în ultimul rand ii suspectez de rea-vointa, pentru ca PSD șiALDE, cei care se afla acum la guvernare, nu au beneficiat niciodata de foarte multa simpatie în afără Romaniei, șiatunci incearca tot felul de tertipuri...

E o mare tampenie, dincolo de orice. Vorbim despre faptul ca noi, ca stat roman, ne batem joc de propriii cetateni. Ajungi să ii spui omului: 'Singura solutie pe care ti-o oferim noi tie, ca stat, este să ne dai pe noi în judecata șisă renunti la cetatenia romana'?!

De asta șiplangea domnul despre care va povesteam la inceput. Se intreba 'Cum am ajuns eu, roman, care iubesc Romania, să mi se spuna să renunt la cetatenie șisă dau tara în judecata?'", ne-a mai spus deputatul.

Presedintele tuturor romanilor s-ar putea implica

Intrebat daca s-a apelat șila ajutorul presedintelui Klaus Iohannis, care si-a castigat mandatul șicu voturile romanilor din Republica Moldova, Constantîn Codreanu a raspuns ca se va incerca șiaceasta varianta.

"Ne-am gandit șila asta, dar dupa experienta amara cu ministrul Justitiei nu stiu daca mai ajungem șila presedintele Iohannis. Poate il vom contacta, o vom ruga pe doamna Sandra Pralong (consilier prezidential pentru relatia cu romanii din afără granitelor, n.red.) să intermedieze acest dialog. Ma gandesc șila o scrisoare deschisa, pentru ca exista un grup pe Facebook al oamenilor afectati, iar daca cititi ce scriu acolo o să vedeti ca ei spun ca nu mai pot, ies în strada", a explicat acesta.

De asemenea, cine citeste macar o parte din povestile de viata publicate pe Grupul de Facebook special creat "Cetatenia inapoi" poate trage concluzia ca suntem în fata unor incalcari ale drepturilor omului.

L-am intrebat pe deputatul PMP daca nu se va ajunge pana acolo incat unii dintre romanii ramașifără cetatenie să renunte definitiv la ea șisă aleaga alte meleaguri.

"Corect. Asta e marea nemultumire. Noi suntem intr-o mare criza demografica șidam cu piciorul în cetateni romani? Asta dincolo de faptul ca oamenii vor ramane cu acest gust amar al indiferentei din partea statului roman șicu amintirea acestui comportament greu de acceptat. Practic, noi în loc să castigam de partea noastra acesti cetateni, ii facem să fie romanofobi", a conchis Constantîn Codreanu.

Sursa: ziare.com

Fiți informat cu newsletter-ul nostru

*Nu vom folosi niciodată informațiile dvs. pentru spam

+373 22 274753

+373 68455558

or. Chișinău, str. Alexandru Hâjdeu 48

Ln - Vn: 9.00 - 18.00

Sm: 9.00 - 14.00

Contacte